April 26, 2011

BEN ASHAARI: KENANG MASA SEKOLAH

Assalammualaikum..

Haiiii!!! Dah lamanye tak join segmen abg ben.. Jadi rindu pulak pada segmen-segmen beliau.. Dek kesibukan tak ketentuan hala *[curik ayat YUYU ZULAIKHA jap..], maka banyak segmen-segmen abg ben yang saya terlepas..

Kali ni bila abg ben timbulkan isu mengenai sekolah, saya jadi teringat zaman sekolah menengah saya. Tapi before cerita, meyh saya nak tempek dulu header abg ben. Macam biasa, korang leyh tekan kat header untuk direct ke segmen.



So.. mari baca ceritera saya tentang zaman sekolah yang penoh warna warni:

---> Dulu kalau datang sekolah, bukan sebab nak belajar. Tapi sebab nak jumpa kawan.. Pagi-pagi gerak sekolah awal, sebab saya pengawas. Kalau kebetulan hari tu jaga pintu pagar sekolah, nasiblah saper-saper yang datang lambat tu. Memang nama dalam buku TIGA 5 lah... hahahaha


Kalau tak jaga pintu pagar, duduk dekat belakang student-student, jangan bagi diorang bergosip sesama sendiri. Sebab time perhimpunan, masing-masing kene diam. Tak boleh bising. Itu syaratnya. 


Time sekolah, saya akfit bernasyid. Dari tingkatan 2 hingga ke tingkatan 5.. Pernah kene marah dengan mak ayah sebab dah abaikan pelajaran. Study makin merosot, result teruk. Memang.. time sekolah tu adalah masa main-main.. Pernah jugak kene marah dengan cikgu kelas merangkap cikgu SUBJEK MATEMATIK sebab asyik ponteng kelas untuk bernasyid.


Bagi saya, waktu bernasyid tulah paling seronok. Dan disebabkan kumpulan kami jugaklah, nama SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SUNGAI BESI melonjak naik disamping dikir barat yang sememangnya dah harumkan nama sekolah sejak berabad. [ceyh!]...


Satu lagi citer time skul rendah, [sekolah rendah ngan sekolah menengah sebelah2 jer].. saya pernah kene lempang dengan seorang cikgu lelaki disebabkan kesalahan yang tidak pasti. Sedangkan saya cuma suwoh kawan saya cepat sikit, tiba-tiba cikgu panggil dan lempang saya on the spot. Saya bagitahu ayah.. Pastu ayah basuh apa tah kat cikgu, teros cikgu jadi baik dengan saya. hahahhaha<-----

Sudah-sudah.. Kalau ikotkan banyak lagi nak cerita nie.. Tapi cukoplah yer.. Rindu zaman sekolah. Rindu sangat-sangat!!!


P/s: Kalau dulu time skul menengah, sy ada trio satu meja nama depan start ngan NURUL.. mula dari NURUL AKMAR, NURUL NADIAH dan saya, NURUL MAZNI.. Hehehe.. Now kami kawan baik. Lalalala~~

6 comments:

Alya Esprézzo ✿ said...

cakk cakk..hehe teringat zaman sekolah, singgah dari blog abg ben ! jom vote abg ben kat sini ! :)

http://alyaesprezzo.blogspot.com/2011/04/vote-ben-ashaari.html

iekah said...

aii..jalan2 singgah sini..
tgk ur entry dari blog abg ben..=)
follow u...

nt senang2 singgah la my bolg..=')

SHM said...

igt mse zmn skola, study suke main2..kdg2 tido dlm kelas!!

Nurul Mazni said...

Alya Esprézzo ✿ : betul tu.. sy pun teringat zaman sekolah..rindu betul!

Nurul Mazni said...

iekah: thanks for following me dear.. insya allah singgah~

Nurul Mazni said...

SHM: pernah gak tido dlm kelas.. pedulik per.. ngantok kot~ sekali cikgu cakap "mazni, awak berzikir ker balik buku tu"... perghhh!! ayat best!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...