March 28, 2011

Header Blog Transparent Tutorial

Assalammualaikum...

Pertama sekali, maaf kalau tutorial ni tak dapat nak bantu korang. Saya amat bangang [ayat kasar!] dalam membuat tutorial... Hehehehe...

Tutorial ini dibuat menggunakan Adobe Photoshop CS5.. Kat sini korang boleh jer guna CS3 atau pun CS4.. Dua dua, atau tiga tiga pun boleh jugak... Lagi sekali bangang bila nak install benda alah ni pun tak jadi. Sikit-sikit dok kuar "enter serial number"... Last-last guna jer as trial for 30 days. Huh!!! Sakit hati ku~

Lupakan sakit hati. Jom kite check tutorial nie. Lepas ni saya konpem ramai blogger yang dah pandai buat header blog sendiri. Tak payah nak bayar kat saper-saper lagi untuk buat header.. Hehehehee.. [gigit jari lah orang-orang yang cari duit dengan buat header blog nie..] ngeeee~~ Jangan marah. Saya budak baru belajar.

TRANSPARENT HEADER BLOG

Mula-mula bukak adobe photoshope korang. Tak kisahlah CS berape pun. Asalkan ade adobe photoshop. Bukan PHOTOSCAPE.. bukan jugak PICNIC.COM okeyh.

Bila dah bukak, tekan File
-Pilih NEW
-dan akan keluar window macam kat bawah nie:
-Korang boleyh set width dan height untuk background header tu. Jadi kat bawah ni saiz yang saya guna untuk header tu. Dan tak terlupa tukar background content kepada TRANPARENT

klik untuk membesar

-Lepas tu bukak lagi FILE..
-Tekan OPEN..
-Pilih gambar yang korang nak untuk letak kat header. 


Saya pilih gambar kartun untuk buat header nie. Ahakz!! Comel yer muka tersebut. Okeyh~ Lupakan itu. Korang perlu padam background dan tinggalkan watak kartun sahaja. Macam nie:


Saya guna MAGIC ERASER TOOL, BACKGROUND ERASER TOOL dan juga ERASER TOOL.. 


Lepas dah guna, so akan jadi macam nie


Dah jadi cam nie, tekan butang move to new window. Macam nie:



 
 Lepas tu tekan butan Move [bentuk anak panah ke atas] yang ada kat sidebar untuk pindahkan gambar ke dalam window yang lagi satu tu. 
 
 
Akan jadi seperti gambar di atas.. Saiz sedikit kecik, so korang boleyh pilih untuk besarkan saiz header ataupun besarkan saiz kartun tu jer.. Kalau nak besarkan, tekan edit, dan tekan free transform.. Besarkan ikut kesukaan korang!!!! Terpulang kat korang nak letak gambar kat tepi or tengah, kanan or kiri.. Semuanya ikut citarasa korang keyh.


Apply transform?? 

APPLY!

Akhir sekali mesti korang nak letak nama kat header blog. So, korang boleh tekan butang T kat sidebar tepi dan mula menaip seperti dibawah:


Yang seterusnya ni optional... Nak buat pun boleh, tak nak pun tak per. Tengok dulu.......

Font akan jadi cantik sikit berbanding sebelum ni. Sorry sebab font tak berapa menarik sebab saya punyer CS5 ni trial jer.. Hak3.. Tak reti nak install sendirilah.. Ada cd brush dan fonts, tapi masih tak reti nak install macam mane. Erk!!!


So hasilnye akan jadi macam nie. Okeyh~ Tahu dah.. Sepah sikit kan?? Campur comot banyak2.. Hehehehe.. SAYA BUDAK BARU BELAJARLAH..

Itu sajer. Selamat mencuba..

Penulis Malas Yang Penuh Cinta dan Cita-cita itu SAYA.......!!!

P/s: Kredit to CERITAHANNAHFAUZAN sebab dari dia lah saya belajar..  Terima kasih!!!

4 comments:

aien hermionie said...

kalau nak cs5 cari kat wan hazel... bahagian totorial.. portable punye... x yah nak install..

Nurul Mazni said...

aien hermionie: thx dear.. but wan hazel tu saper?? sorilh bengap sikit

Dalila Hamid said...

salam... dik, header tu muka glowing dan licin aja..... kena download apa ye? TQ

Nurul Mazni Sawal said...

@Dalila Hamid: wassalam.. yang tu sy pakai photoshop..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...