May 26, 2010

KAHWIN DALAM TAMAN




Haiiii..............~~~ Selamat Malam!!
Entry di malam hari... Ni yang rasa nak berangan-angan kejap kan..
Korang pernah tak berangan pasal majlis kahwin korang nanti??


Konsep apa yang korang mahukan??
Baju apa yang korang nak pakai??
Berapa banyak tetamu yang korang nak jemput??
Design kad kahwin pulak macam mana??

Kahwin mawin nie, dari sebesar-besar alam punyer hal sampai sekecik-kecik zarah pun akan ditimbang..
Takut ada terkecik hati, tergosip sana-sini pulak biler majlis tak sempurna.
Susah jugak kan nak wat majlis kahwin nie...
Ada jugak yang bereta[berharta] sikit, akan guna khidmat wedding planner. Tapi paham-pahamlah sendiri ongkosnya macam mana~~
Silap hari bulan, sampai beranak tujuh pun belum tentu hutang langsai..
Yelah..pinjam dengan AH LONG!!!
hakkkk3!!!

Hurm.... Rasanya tak salah kan saya nak berangan kejap???
Lepas tu rasalah macam nak kongsi-kongsi sikit pasal angan-angan saya yang tak sudah ni kannnn................... [sy mmg suke berangan..mintak-mintaklah tercapai!!]
Saya selalu impikan majlis kahwin ala-ala konsep garden wedding..
Entah kenapa saya minat sangat..
Biler tengok gaun-gaun pengantin, terus saya memasang angan setinggi gunung Jerai..[tinggi ker??]
Berharap satu hari nanti angan-angan saya bukan sekadar angan-angan kosong..

So............Jom kita tengok apakah kriteria yang akan dipertimbang kalau nak buat GARDEN WEDDING...

*Wedding gown atau dalam bahasa melayunya, gaun pengantin... [sajer tukar..sy tau korang paham..ngeee] sangat penting..tema mesti ikut ala-ala inggeris. Baru lah perkahwinan dalam taman tu menjadi..Kalau pakai baju songket jadi tak??? Tak der pengantin buat lagi kan?? Leh ar cuba nanti??? ahakz!!



*Dekorasi untuk bahagian pentas or kalau kita pelamin and tempat duduk tetamu pun mesti gaya Inggeris...Selalunye warna putih akan dipilih sebab kebanyakan tema Inggeris adalah warna putih.



*Bunga-bungaan.... Tak kiralah bunga tangan pengantin, bunga hiasan di sekitar pentas@pelamin or bunga yang di hias didalam dewan.. Mesti di ambil kira.. Kesegarannya, bilangannya..PENTING!! Kalau rasa-rasa bajet kurang, bunga plastik pun bolehlah~



*Ini paling penting dalam majlis kahwin..Tempat duduk tetamu.. Tak pernah lagi rasanya lah saya tengok garden wedding, tetamu duduk-duduk, bersila atas lantai...Ini paling dilarang dalam majlis kahwin tema sebegini. Kerusi kena ada balutannya..siap dengan reben bagai.. Meja ada skirting nya.. Aish!! Macam-macam...~~~


*Kek??? Berapa tingkat?? 10 tingkat pun bolehh!!!!  Heheh....Tema still sama.. Mesti ada ciri-ciri Inggeris, dengan hiasan bunga segar.. Boleh makan tak bunga tu??? Selalunyer kek kahwin ni dibuat dari jenis kulit luar yang keras tu..orang panggil apa erk kek jenis nie?? Lupalah~~


*Last but not least, flower girls yang chumel-chumel... Di situ mulalah pengantin perempuan mencari anak-anak sedara-mara, kawan-kawan yang agak-agak chumel untuk dijadikan flower girls.. Sebenarnya budak-budak sekarang ni bertuah betul... Alang-alang jadi flower girls, dapatlah dress cantik, free lagi tu.. 

Rasa-rasa ada benda lagi tak saya tertinggal?? 
Maybe ada...yang saya tak perasan kot..
Tapi inilah dia impian perkahwinan saya...
Yang mungkin atau tak mungkin terlaksana..
Hanya TUHAN yang tahu..

Tapi kannnnn.................
Siapakah yang akan menjadi groom saya??
<------Siapakah yang akan memakai suit ini...
ngeee....Saya benar-benar tiada jawapannya..
Angan-angan tetap akan menjadi angan-angan, terpulang pada kita mencorakkannya kalau nak jadi real..

Akan pastikah impian saya ini menjadi kenyataan??
Nantikan nya di episod akan datang.....~~~
hak3.....!!! INI BUKAN DRAMALAH, MAZNI!!!!

Fantasi menjadi realiti, bukan lagi angan-angan mat jenin semata..ngaaaa!!!
Love...love...love~~



IMPIAN PERKAHWINAN KORANG PULAK MACAM MANA???
JOMLAH KONGSI-KONGSI~~

SALAM SAYANG-FIRSYA MELISSA
muaaahhhhhh~~~~




13 comments:

suamihanyisterizuki said...

aii...dah visit u dear...

salam kenalan

nabilasyazwany said...

suke sgt blog kak maz....

nabilasyazwany said...

so sweeet la garden weeding heheh
like english version...

FiRsYa MeLisSa said...

suamihanyisterizuki: thx visit my page..ngee

nabila: tulah~~akak pun suke garden wedding nie..best kan??

nabilah_2908 said...

hoho..kena cari hubby yg tebal poket la mcm ni... :)

sy lak...buat kt dewan tertutup pun ok gak..warna tema..yg soft..cream + light pink n baby blue.. lampu2 yg sedikit malap..ala2 romantik mcm tu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
KATA GANTI DIRI

FiRsYa MeLisSa said...

nabilah_2908: agak2 orang makan nanti nmpak tak makanan dalam pinggan diorang??hehehe..gurau jer~~
oke gak tu...suke warna pink eyh??
ngeee.kita gak~
upss!!!nampaknya cm tu lah..kena cari hubby yg duitnye menggunung..ngaaa

nisa said...

hai firsya..thanks lawat blog akak...eh, kalo nak tahu akak pun berangan2 nak kahwin dlm taman dgn konsep warna hijau putih, gabungkan rose putih n warna hijau..best sangat!Tp, nak wat cne...kahwin pun mak ayah x restu, sbb kahwin ngan org biasa je...pape pun kami sangat bahagia..nk khwin t jgn lupe kekongsi story ya..

FiRsYa MeLisSa said...

sama2....
kak nisa~~jgn ckp cm tu...apa2 pun akak dah kwin kan..
sabar yer kak??
impian tetap impian..kalau ada rezeki lebih, akak still leyh buat majlis kawin untuk kali kedua..
kan??

Bazilah said...

ok berangan jap -__-

En Hazwan & Cik Syazz said...

memang tak dapat dibayangkan la kalau majlis grand2 camtu tetibe orang duduk bersila plak maz.hehe.*eh tapi kalau konsep mcm jepun duduk bersila cam unik jugak kan?

Sunah Mohammad said...

bestnyeee kalo dapat wat majlis camni kan? sweeet jeee~

Nurul Mazni said...

@En Hazwan & Cik Syazz: bersila tapi diorang ade meja.. ish. tak der org buat ag lah syazz.. hehehe

Nurul Mazni said...

@Sunah Mohammad: mmg sweet pun sunah.. cuma bajetnye tinggi sketlah. thanks for comment.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...