August 3, 2013

Resipi Biskut Sarang Semut Paling Mudah Nak Buat, Sedap dan Terbaikkkkkk!!!

assalammualaikum...


Hari nie maz nak kongsi resipi biskut raya...

Biskut ni feveret maz dari kecik sampailah dah umur 23 nie haaa. Kalau dulu mak maz beli dengan sorang mak cik nie, tapi sekarang dah tak sebab mak cik tu dah pindah n mungkin jugak dia tak buat lagi dah..

So initiative nye di sini, terpaksalah belajar buat sendiri..

Jadi jenis maz, memang search resipi kat google.. Tengkiu encik google.. Maz tak ingatlah dari saper maz copy resipi.. Tapi maz ada modified sikit sebab maz suka makan rangup-rangup.. Tak bestlah kalau lembut. Tu bukan biskut, jadi kek pulak kan...

Eyh!! biskut apa maz cerita nie.. Alahai.. Baru perasan.. tak cakap pun biskut apa.. punyerlah panjang kemain mukadimah.. oke. biskut yang maz nak kongsi resipinya hari nie adalah BISKUT SARANG SEMUT!!!

apa??? Tak kenal biskut apa tu? P belajar tadika baliklah..


inilah biskut sarang semut.. Amboi.. Kemain kaler biskut maz ni haaaa..


bahan-bahan yang korang perlukan adalah (mengikut sukatan, boleh modified ikut sesedap rasa)

250 gm butter (maz guna butter cup)
350gm tepung gandum
200gm tepung jagung
1biji telur (kuning telur sahaja)
150gm gula halus
1 sudu teh esen vanila
1sudu teh pewarna... (kalau tak cukup boleh tambah lagi)
chocolate rice
paper cup




cara-caranya

1. pukul sampai kembang butter dan gula

2. masukkan telur

3. masukkan tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit.. Jangan tuang sekali semua. Masukkan sikit, lepas tu kacau adunan. Pastu masukkan lagi tepung sampai adunan jadi sebati

4. tambah esen vanilla (untuk bau yang harum)

5. tambah pewarna

6. untuk senang nak parut adunan, simpan doh dalam peti ais di bahagian sejuk beku. bila dah sejuk, barulah diparut ke dalam paper cup, taburkan chocolate rice dan bakar di dalam oven, dengan suhu 180c.. Pastikan panaskan dulu oven dalam 10minit baru masukkan tray. masa untuk bakar biskut sarang semut ni anggarannya 15minit.


sekian.. mudah kan? Resipi paling mudah untuk biskut raya yang sedap.. Kalau ikut maz punye sukatan nie, dapatlah buat dalam 50-70 cam tu.. tapi mostly dapat sikit sebab time letak dalam tupperware, masuk mulut sikit.. hehe..

so kalau korang nak buat lebih, make sure kalau sukatan tepung gandum digandakan, semua sukatan turut digandakan.. kiranya, kalau butter cup korang nak letak 500gm, kan dua kali ganda tu.. semua sukatan kene darab dua.. Haaaa! kene pandai matematik sikitlah yer. hehe.. itu sahaja.. harap banyak membantu





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...