March 25, 2012

TIPS MENGEKALKAN WARNA LIPSTICK: Last Entry! Nak Tutup Blog!

Assalammualaikum...

Disebabkan dah lama sangat tak update ape-ape dekat blog.. Maka hari ni maz dengan rasminya ingin MENUTUP BLOG NI........ 



Wahhhh! Ade yang terkejut tak? Konpemlah takkan? Eeeeeehhhhhhhh... Tak lah sayang-sayang maz semua.. Cuma maz nak mintak maaf.. Suppose after maz post entry yang event dekat pangkor tu, maz update satu lagi entry bergambar.. Tapi disebabkan sifat CLUMSY si pemilik nama NURUL MAZNI BINTI SAWAL nie teruk sangat, maka semuanya pun jadi lupaaaaaaa! *suke!!  Kesnye terlupa bawak pendrive comel balik ke rumah.. Yeaaaaayyyyy!

Sebab ape maz update kat rumah? Of course kalau update entry bergambar kat uitm nie, konpem sampai malam ke tiga pun tak up-up lagi entry maz.. 

Okeyh... So kali ni entry khas sikit.. Ramai yang kadang-kadang inbox maz tanye.. "Eyh awak.. Cam ner kan nak bagi lipstick tahan lama kat bibir? Sebab kan awak, tiap kali kite makan.. Lepas tu mesti kene touch up balik.. Benciklah awak!" ...

Sudahhhhhh.. Benci maz pulak.. hehehehe.. Tak derlah. Sebenarnye ade banyak cara macam mana nak bagi lipstick tahan lama.. So, korang ni bertuah sebab baca atau terbace entry nie.. Coz bukan semua orang tahu caranye.. Kalau tahu, yeah! Tahniah sebab anda membaca entry nie atau pun anda tahu dari rakan-rakan anda..

Dah-dah.. Tak payah nak anda sangat.. Formal! Not my typeeeeee! 


TIPS MENGEKALKAN WARNA LIPSTICK DI BIBIR 
[bukan tips yang dicilok dari buku mana-mana penerbitan yer.. This is copyright nurul mazni sawal]

1. Bila pakai FOUNDATION, sapukan sedikit di bahagian bibir.. Kenapa? Sebab foundation membantu untuk mengekalkan warna lipstick di bibir korang. 

2. Jika lipstick korang jenis shining or berminyak sket, means ade gloss... Lepas sapukan lipstick kat bibir.. Ambik tisu, dan tekapkan selama 3 saat dan kemudian tanggalkan tisu.. Dengan cara tu, lipstick akan jadi lebih matte dan kurang gloss. 

3. Atau pun korang boleh jugak gunakan lipstick jenis matte.. Which is jenis kering untuk dioleskan pada bibir. Kalau bibir korang memang senang merekah atau kering, sapukan lipbalm terlebih dahulu sebelom memakai lipstick jenis matte ni.

4. Cara lain yang korang boleh aplikasikan adelah dengan memilih lipstick tanpa glossy. Bukan jenis matte yer.. Lipstick ni boleh bertahan lama jugak pada bibir.. Tapi still tak boleh lawan lipstick jenis matte.

5. Ni tips dari kawan saya.. Korang nak lipstick tahan lama kan? Cuba warna bibir korang dengan pencil lipstick! Nescaya korang terkejot coz color nye masih bertahan lama kat bibir korang even after makan. Cuma sapukan itu jer.. Kalau nak pakai lipstick gak boleh.. Oleskan nipis-nipis jer.. 


6. Lipgloss or lipstick? Kalau maz sendiri maz akan pilih lipstick coz lebih tahan lama dari lipgloss.. Plus lipgloss boleh buat bibir maz kering. Tak tau lah setengah orang.. Tapi maz prefer lipstick daripada lipgloss.. Lipgloss kadang-kadang jer maz pakai.

7. Last tips.. Kalau korang nak warna lipstick tahan lama... Bila lepas pakai lipstick tu, jangan lupa JUIHKAN bibir korang ala-ala ANGELINA JOLIE supaya lebih tahan lama! Hahahahaha.. Gurau je yer... *matilah maz kene ketok dengan mouse!





Selamat berjaya semua.. Happy reading!! Selamat malam!

Owh2!! Esok nak pergi mekap-mekap after 3minggu tak mekap-mekap.. Bestnyeeeee!! 

7 comments:

Miss Amateur Cook said...

maz!!! terkejut kot kite tgk tajuk tu. igtkan maz serius. hehe bagus la maz gurau je. tq maz for all these tips. :)

Syuhada Nasya said...

tq maz :)

RazFiRa said...

letak foundation ea?? macam pelik la pulak.. color x berubah ea? hehe

Irna Ibrahim said...

tips yg menarik.. t.kasih ye kak :)

Anonymous said...

bole tak nak requset tutorial like a wedding mekap inspired lisa surihani time nikah..very sweet.simple yet natural..most important part lips yg juicy but lasting.....plisssss

Anonymous said...

bole tak nk request mekap tutorial inspired lisa surihani time dy nikah aritu....simple,yet natural..n yg pntg part lips yg juicy n lasting..plissss

Adelle Alexa said...

thanks ya, isi artikelnya keren.
bisa bantu untuk menyelesaikan tugas saya..
oya Gan klo ada kesempatan silakan mampir ke lapak sy yang jualan kaos kaki wanita berkualitas dan banyak pilihannya..
Trims :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...