January 5, 2012

Melawan Kutu-kutu Di Kepala!!

Assalammulaikum...


Maaflah kalau ade yang baca entry ni terus nak tekan butang X merah tu.. Maz bukan nak kondem orang yer.. Cuma sebagai peringatan terutama pada yang ada anak-anak kecik tu.. Sebab benda ni selalunye terjadi pada anak-anak kecik jer.. Yang pelik tu dari siapa mereka dapat pun kita kadang-kadang konfius.

Bila balik kampung, biasalah budak-budak kan.. Mestilah sibuk main dengan kezen-kezen diorang.. Last-last datang kat mak ayah dok garu-garu kepala.. Mulalah kita belek kepala diorang. Mula-mula jumpa yang minor jer.. Pastu jumpa yang major.. Baru tau!!!

HAAAAAA!! SAH ANAK AKU ADA KUTU KAT KEPALA! SIAPA YANG BAWAK NIE???

Sesi tuduh menuduh berlaku.. Tapi selalunya mak bapak sendiri dah tau anak mereka ade kutu.. Tapi kenapa tak lakukan ape-ape???

Hahahahaha.. Korang gelak yer.. Dulu rambut maz pun penoh kutu.. Sampai tergaru-garu tak ingat dunia.. Last-last pergi gunting rambut jugak walaupun sayang nak potong, baru kutu-kutu tu hilang..

Maz post cenggini sebab teringat kat adik-adik sedara maz yang perempuan.. Bukan mengata diorang.. Tapi kerjanye membela kutu-kutu tu.. Lepas basuh rambut belom kering dah ikat.. Aishhhh! Lepas tu tak mo potong rambut sebab sayang.. 

Natijahnya orang yang bakal kenalah.. Kutu ni sekali dah hinggap kalau tak perasan dia beranak pinak tau.. Maz pernah kene sekali time tu duduk kampung sebab cuti lama.. Dekat kampung ade kezen sorang tu memang ade kutu.. Agaknya dok berhuha-huha dengan dia sangat.. Terkena jugak.. Nasib baik dapat NOTIFICATION dah kene serangan kutu! hehehehe

Kalau dulu-dulu ada satu ubat untuk hilangkan kutu tau.. Ubat tu dalam botol cam minyak gamat tu.. Warna hijau.. Tapi sekarang dah tak der kan? Habis tu ape cara terbaik untuk buang kutu yer? Korang ade petua untuk maz bagi kat kezen-kezen maz nie? Liat bebenor kutunya nak blah!

Kalau ade kongsi-kongsilah dengan maz yer.. Waiting for ur response :)


JOM KLIK NUFFNANG!! 


4 comments:

akilla ibrahim said...

semlm br je borak2 ngan mak mertua psl kutu ni..dia kata org dulu2 pkai minyak tanah letak kt kepala,pastu bungkus ngan tuala.bungkus sekjp je,insya-Allah kutu2 yg dgl tu mati..tp sng ke nk cr minyak tnh skang ni?

Nurul Mazni Sawal said...

@akilla ibrahim: minyak tanah yer?? minyak tanah tu cm ner? sekarang susah nk dpt ker?

akillaibrahim said...

minyak tanah tu yg org selalu guna utk psg pelita time raya2 tu..selalu kt kg r gn tp klu kt bandar xtau r nk cr mn..mnyk tanah tu org gn utk cpt hdp'n api..

Nurul Mazni Sawal said...

@akillaibrahim: owh.. a'ah.. baru ingat.. tenkiu2!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...