August 9, 2011

Tutorial Make Up: Chocolate Baby

Hai semua.. Adoiiii.. sakit betol tunggu gambar nak siap upload nie.. Memang dah sengaja nak buat sakit hati lah broadband nie. Tapi tak per. Walaupun terpaka menunggu lama, tapi tulah hakikat yang maz kene terima. Broadband dah sakit jiwa.. Hahahahhaaha..

Maz nak update tutorial nie.. Sajer jer maz tak upload gambar-gambar untuk tuto ni kat facebook. Sebab nanti dah tak surprise.. Ramai yang dah tengok kat facebook, tapi kat blog baru nak update.. Tak mo dah. Lepas ni nak buat cam ni pulak.. Letak jer dulu teaser pic, update tuto kat blog then baru leyh letak gambar kat facebook.. Haaaaa.. Bagus tak perangai?? Cam ni baru akan sentiasa berupdate sket blog ni kan?? Kan3????

Malaz nak cerita panjang, meyh tengok tuto coz ramai dah bising maz pakai foundation apa untuk teaser pic tu. Sajer bagi surprise. Kalau cakap awal-awal, dah tak syok~~ [muke nakal]

Chocolate Baby Look

Maz tak taulah apasal maz bagi nama ni untuk tuto nie.. hehehehe.. Tengok jerlah~


1. Macam biasa untuk mata maz akan sapu highlight putih dulu sampai tulang kening... 


2. Ambik warna coklat krim dan sapukan dari sudut hujung mata bawak ke tengah.. Tapi sikit jer..
Macam dalam gambar.


3. Ambik warna oren, dan sapukan atas warna krim tadi..




4. Ambik warna copper pulak dan sapukan sedikit di hujung warna krim tadi.. macam dalam gambar.


5. Kemudian ambik warna baby blue campur dengan biru pekat sikit dan sapukan di hujung mata. 
Lepas tu baru blend dengan blending berus. Kalau tak der brush blending cam maz punyer, 
pakai jer berus mekap yang korang ade keyh. Asal leyh blend.


6. Ambik warna hitam pulak dan letakkan sedikit di hujung mata, kemudian blend jugak.. 
Sebab nak nampakkan sket gelap-gelap.. tapi tak mo gelap sangat sebab tu maz blend.


Sori maz terskip banyak sikit step untuk part yang last... 
So, dengan gambar nie, baca betol-betol apa yang maz terlepas tu keyh..

1. untuk bahagian bawah mata, maz sapu warna hitam campur biru.. Lepas tu warna coklat copper 
dari hujung ke tengah mata.. [titik penemu warna biru]

2. Pakai celak dan buat cat eyes di hujung mata

3. untuk waterline, ambik celak warna putih dan sapukan kat waterline untuk effect mata besar.

4. Lastly, pakai bulu mata palsu ikut suke hati. Nak medium, yang tebal or nipis.. up to u.

Sooooooo.. tadaaaaa~~ Tengok gambar after siap mekap!!








Last but not least...... the PRODUCTTTT!!!!!

1. Foundation: STAGE code color 06
2. concealer angel fit maybelline
3. pixy code color natural beige
4. romantic color pallet- krim, oren, copper, blue, baby blue, black
5. Bronzer MAC
6. Maskara lash prism silky girl, blackest black
7. Lipstick, STAGE code color hallowed heather 08
8. Lipgloss STAGE code color cassandra

11 comments:

meaw said...

fuhhhhh,mekap diaaaaaa..malatop!

NUR said...

yunik ni..

zOeY zAu YaH said...

cantik =)

Nurul Mazni said...

meaw: hahahhaa.. malatop tu.. ade kababom skali tak???

Nurul Mazni said...

NUR: tengs dear.. :) cubalah yer..

Nurul Mazni said...

zoey zau yah: u should try dear. :)

dell said...

cantik..cam model muslimah

dell said...

cantik..boleh jd model muslimah

Nurul Mazni said...

Dell: tengssss.. tapi kite tak layaklah.. huhuhu

eydamcdaa said...

salam .nk tau kalo nk mekap n nk bg muke kite nampak glow .. how ? teruja sgt nak tau :)

Nurul Mazni Sawal said...

@eydamcdaa: ada caranye.. sy selalu buat kat utube.. cuba check.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...