August 11, 2011

Melayu sama melayu pun tak habis kes dengki dengki ni

Assalammualaikummmmm.. Alhamdulillah.. hari ni dah ramadhan ker 11 dah pun.. Cepat betol masa berlalu. Dan alhamdulillah jugak sebab follower blog maz telah bertambah menjadi angka 550 pengikut. Semalam masa maz tengok angka follower, masih 549.... Lama gak maz menanti manalah follower lagi sorang untuk melengkapkan nombor tu. Sebab maz kurang berkenan angka tak genap nie... *pelik!

Tengs untuk follower yang ke 550.. Tapi tak der hadiah maz dapat bagi kat kamu. Cuma sedikit penghargaan a very big thanks [clap clap] untuk IZZAH UJANG dari bicarasibunga.blogspot... [suke nama blog dia]. Kalau nak tahu saper dia, klik pada link blog yer..

Hari ni maz bukak facebook dengan hati gembira.. Tapi nampaknya kegembiraan maz tak lama. Ade sorang hamba allah nie tak taulah tak puas hati apa kat maz ker, macam tak suke setiap kali status maz kuar kat home wall facebook dia.

Nak kata itu salah maz, tak jugak. Facebook yang arrange macam tu kan... Kalau kawan-kawan facebook dia sendiri jarang nak update status, jangan salahkan maz kalau status maz yang selalu kuar kat home wall dia.. *tak der keje aku nak arrange kan kedudukan home wall dia pulak!

Lagi pun kalau dia muak, maz kisah apa???? Ko muaklah sorang-sorang. Maz buat bisnes, ini memang cara maz nak dekat dengan customer selain dari jumpa customer tu sendiri. Tulah manusia. Kalau tak paham cara kerja orang, jangan bising lah pastu kata "alah, ko ingat ko sorang bisnes. Aku pun bisnes gak. Bisnes air liur".



Itu bisnes ko.. Bisnes aku lain.. Banyak cara untuk jalankan bisnes nie.. Bukan cara dok menabur air liur jer.. Bak kata sorang akak kat facebook maz nie, "orang melayu jer yang nak jatuhkan orang melayu itu sendiri"... So, macam mana nie??? Orang cina, orang india ada tak yang macam tu?

Macam manalah orang melayu kita nak berjaya kalau orang melayu sendiri yang nak jatuhkan orang melayu lain.... MELAYU MUDAH LUPAAAAA... kata Hang Tuah.

Oklah.. tak guna marah-marah. Kita tengok apa yang dia nak komen malam nanti. Maz bukan nak burukkan orang. Tapi kalau rasa tak puas hati, gunelah bahasa jiwa bangsa anda yang terbaik yer.






P/s: Paling tak suke ayat dia yang nie " asal saya online jer saya baca wall awak".. Apesal?? Dia bukak wall maz ker or baca status kat wall dia?? Hahahaha.. Term facebook pun pening.

2 comments:

zOeY zAu YaH said...

kalau dia skt ati sgt pun apsal tak 'hide' kan aje? sengaja nk sktkan hati maz ke pi ckp camtu kt maz? pelik lah pgguna fb skang nih kan..

Nurul Mazni said...

@zoey zau yah: sabar2.. biasalah orang kan.. maz pun dah remove dia. habis citer. senang hidup den.. malaz nk fkir orang gitu.. sakit mata sangat tengok status orang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...