July 17, 2011

Ice Queen Look Tutorial Make Up

Assalammualaikummm.. Selamat Petang..

Wah. Sikit punyer lama nak tunggu pic-pic ni upload. Biasalah kan.. Broadband dah mintak tambah quota. Duit tuuuuhhhh!

Nak sambong pasal tutorial. Hari ni tutorial ICEQUEEN LOOK MAKE UP. Maz sajer-sajer jer try mekap ni sebab kebetulan rase nak cuba mekap yang lain sket. Tapi still tak leyh lawan PROJECT X BY ANNAS EASKEY punyer mekap lah yang MUA nye IAN SHAM tuu. :) terbaik dari ladang wokkk!

Mekap ni inspiration dari movie NARNIA.. tapi maz ubah sket. Kalau tengok mekap QUEEN NARNIA tu, kulit dia memang pucat dan putih sangat. Mekap yang ni cuma part mata maz guna warna-warna sejuk.. and confirm kalau korang tengok gambar-gambar tutorial pun, korang akan terase SEJUK gak! Apekah?


ICE QUEEN MAKE UP TUTORIAL


1. Sapukan warna putih highlight di tulang kening dan bahagian eyelid juga.





2. Ambik warna biru air laut dan sapukan di soket mata. Buat seperti
 huruf  U terbalik.


3. Ambik pulak warna biru muda dan sapukan di bahagian yang kosong tadi.




4. Untuk bahagian kening pulak, ambik warna biru samar dan sapukan hingga ke tulang kening
[seperti dalam gambar]. Jangan lupa sapukan juga di hujung tearduct. 

 [dun forget to blend the color. Dan tambah mana yang patot keyh]





5. Sapukan warna biru samar yang sama di bahagian bawah mata. Sapu tebal n besar sedikit untuk bagi 
ilusi mata besar.




6. Jangan pakai eyeliner hitam!! Sebab ini akan mencacatkan ice queen look. 
Sebaliknye ambik eyeliner matelik nie, dan sapukan macam biasa. Macam pakai eyeliner hitam gak.
Untuk garis mata bawah, ambik celak putih dan sapukan di bahagian tersebot. Jangan biarkan kosong keyh!





7. Pakai bulu mata palsu. Sila abaikan bulu mata yang nampak cam nak tercabut tu yer.. hehehe




8. Bulu mata bawah jugak ye..[sorilah.. baru belajar pakai bulu mata bawah. agak tak berape 
nak jadi sangat. Sori!]




9. Untuk bibir, maz tak pakai lipstick nude. Maz gunakan concealer untuk hasilkan nude looks.
Memang superb hasilnye. Juz sapukan concealer satu titik atas n bawah kemudian blend.
Last sekali pakai lipgloss... 




10. Untuk nampak lebih ala-ala ice queen kan, maz lukis snow flakes kat bahagian pipi..
Juz guna pencil celak putih, dan lukis bentuk snow flakes tu. Siapppp!!!


Meyh tengok FINISHING LOOK!!!!






Cubalah buat sendiri keyh.. Senang jer kan?? heheheh.. Gud Luck!!




12 comments:

meaw said...

auwwww,nak try wat gak la,kehkehkeh :D

NURUL AINI NORAZMAN said...

make up mcm ni mcm sesuai utk waktu malam,.hehe

♕ Mr.IX ♂ said...

gudluck utk pass ni~ bru je jadi Xpax angels kat nuffnang..

Nurul Mazni said...

@meaw: try.. jangan tak try tau yunk.. heheehehe

Nurul Mazni said...

@NURUL AINI NORAZMAN: kalau kat luar negara ade party holloween kan. diorang kan suke try mekap2 gini. klu kite mybe dinner time ssuailah.. n also photoshoot.. hehehe

Nurul Mazni said...

@♕ Mr.IX ♂: gud luck mr IX.. semoga dapat pass tu yer.. :)

AZTIQAH said...

nak try xberani
sbb takat nie xpnh g guna make up dkt muka

Nurul Mazni said...

@AZTIQAH: trylah sayang.. takkan tak pernah try mekap langsong?? hehehe..

NuR 'aQiLaH said...

cantek! ;)

Nurul Mazni said...

@NuR 'aQiLaH: trylah dear.. memang cantik mekap nie :)

Najah SHakiLa said...

salam dear..lipgloss 2 masz pakai kaler ap??

Nurul Mazni said...

@Najah SHakiLa: wassalam najah.. maz pakai gloss warna nude jugak.. baru hasilnye same dengan warna bibir maz tadi.. coz nk dptkan hasil nude.. klu nk pakai pink boleyh. tapi tak ssuai pulak.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...