October 20, 2011

STRATEGI MEMIKAT READERS ATAU FOLLOWER

Assalammualaikum... Alhamdulillah.. Hujan di Kuala Lumpur nie.. Sejuk jer dari petang tadi.. Syukur.. Sekurang-kurangnya hujan membuka pintu-pintu rezeki di langit Allah yang tidak berdinding tu kan.. Mohonlah kepadaNya, insya ALLAH rezeki akan ade buat kite..

Maz nak tanye, korang pernah tahu tak strategi memikat follower/readers? Hehehe.. Cubalah p korek kat blogger-blogger femes kot depa sudi kongsi.. Mestilah depa sudiii.. Apelah korang nie.. Tengok tu-tengok tu.. Dah buruk sangka.. Mentang-mentang diorang famous sket korang dah fikir gitu.

Nak donut saya?? Kiss saya duluuuu.. hik3

Maz cuma nak kongsi apa yang maz tahu jerlah.. Yang maz pernah buat dan cuba selama 3 tahun berblog ni. [lama gak tuh..] cesss.. Malaz nak tukar ticker time tu.. Biarlah. Okeyh2.. Jom kite tengok STRATEGI MEMIKAT FOLLOWERS/READERS.

1. Template yang tak serabut
Template yang tidak berserabut, bercampur-campur dengan tulisan dan blink-blink akan membuatkan kadar power dikaca mata blogger menurun. Oke tipu! Sebenarnye inilah caranya supaya blogger ni tertarik baca entry awak.. Kalau template berserabut, pastu dok blink-blink, korang tak rase nak hempas ke cermin mata korang sebab tak dapat bace tulisan entry tersebut? hurmmmmm

2. Widget yang tidak menyemak
Widget pun antara faktor yang lebih kurang sama jer macam kat atas ni.. Sometimes ada blogger yang suke letak widget.. comel katenye.. Hehehee.. Maz pun same. Tapi sekarang tak buat dah. Sebab sendiri tengok pun nampak semak padahal kat lappy sendiri dah ada jam pun... 

3. Entry yang menarik
Alah.. balik-balik pusing sini jugak.. Yerlah.. Awak, awak kenelah bace dulu keyh.. Entry yang menarik, penggunaan bahasa yang santai, tak terlalu skema, tapi bukan short form, bukan bahasa ewwww-ewwww dan bukan bahasa kadar mintak pelempang laju-laju adalah sangat digalakkan. Walaupun maz cuma 21 tahun, maz jadi tak dapat nak bace sampai habis sebab SHORTFORM, BAHASA SMS, BAHASA EWWW, BAHASA REMPIT.. dan macam-macam lagi =.=

4. Ping entry di GROUP-GROUP BLOGGER 
Haaaaa.. Sekarang perasan tak ramai yang dah create group untuk blogger.. Sayangggggg, itulah caranye awak-awak nak tambah follower awak disamping awak boleyh beramah mesra dengan blogger-blogger lain. Banyak kebaikan yang awak boleh dapat kat situ tau. Janganlah pandang sebelah mata pada group-group blog nie.. Blogger femes pun masih ade yang ping entry kat situ hokeyh!

Antara list group blog:

Kelab Blogger [ben ashaari]

dan banyak lagilah.. Tapi maz list yang ini jer.. Selagi korang ade facebook, request jer nak join.. Mereka semua yang kat sini, semua baik-baik, peramah, mesra lagi tahu.......

5. Widget follower
Ini strategi baik punyer.. Cuba korang check blogger-blogger femes cam YUYU ZULAIKHA, CIK EPAL, LYSSA FAIZUREEN, FATIN LIYANA, BEN ASHAARI dan lain-lain, diorang letak widget follower kat mane? Mesti lah kat tempat yang senang nampak.. Betol tak? Contoh cam bawah header atau top sidebar. Jaranglah maz jumpa yang letak kat bawah entry atau terpuruk kat mana-mana yang sukar nampak dan dicapai oleh awak-awak dan awak... Bila kite letak macam tu, konfirm readers senang nak cari dan senang hati pulak nak tekan FOLLOW THIS SITE!! yihaaaaa...

eyh! mende burung TWITTER dok kat sini pulak??

Itu sajerlah.. Banyak lagi cara nak tambah follower.. Blogwalking, join segment, rajin update blog dan entry.. dan macam-macam cara lagiiiiii!! Yang penting rajin dan tunjukkan yang awak bukan blogger main-main... 

Majulah sukan untuk negara!!!!! [tak memasal]

hehehehe..




Jangan lupa klik nuffnang yer lepas dah habis baca... muaaahhh3!!


17 comments:

Ku Azhar said...

gud2.....hehehe..klau nk donut 2 kna kiss ek??? hehehe

Huzniey Saad said...

mnarik... blog saya ntah apa2. Haha

Nurul Mazni Sawal said...

@Ku Azhar: errr.. kiss itu budak.. :P

hafiz hafizol said...

setujuu....

Nurul Mazni Sawal said...

@Huzniey Saad: alah.. nape cakap cm tu?? boleyh perbaiki lagiii..

MaYa MustWany said...

no 1 amatla setuju.mas memang sakit mata tengah baca template bling2 n de something jatuh guguran.ha3.

btw my blog ok x?

Soda & Ice Tea said...

HABAK MAI, CIK MAZ MEMANG HEBAT :)

Niza Romli said...

waahh...tip yang bagus!! :)

Nurul Mazni Sawal said...

@MaYa MustWany: jap check blog cik mas keyh.. hehe.. lupe~~

Nurul Mazni Sawal said...

@Soda: aikkk.. perli kami nmpakk... hahaha

Nurul Mazni Sawal said...

@Niza Romli: tengsss

Syahbinar Shuib said...

yup! setuju sangat dgn entry ni :)

zOeY zAu YaH said...

btl2....x mo kiss tp nk donut tu gak leh? hehe...

Nurul Mazni Sawal said...

@Syahbinar Shuib: tengs sebab bersetuju :)

Nurul Mazni Sawal said...

@zOeY zAu YaH: ambiklah.. klu gegurl tu bagi.. hihihi

Lyssa Faizureen said...

HEHEHE . sayangggg . Lyssa takk pemes pun . Nape selitkan nama Lyssa ? :(

Nurul Mazni Sawal said...

@Lyssa Faizureen: mane ade meyh.. kamu femes keyh.. muaah33!! akak dah bagi cotton candy tadi.. makan senyap2 yer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...