March 16, 2011

Kisah Di Jepun Dan Laman Sosial Lempab!!

Assalammualaikum semua.. Sedar tak sedar dah baper hari rakyat-rakyat Jepun berada dalam situasi membimbangkan. Setiap kali saya baca surat khabar, hati ni jadi sebak dan tak semena-mena air mata tumpah dengan mudahnya. Sedih melihat apa yang ditanggung rakyat disana.

Dengan keadaan yang makin meruncing ditambah dengan salji yang turun, rasanya memang menyukarkan lagi misi pencarian mayat-mayat mangsa gempa bumi dan tsunami di Jepun. Lagi haru bila duta Jepun ke Malaysia menyatakan bahawa negara mereka masih belum bersedia menerima bantuan dari negara lain kerana tidak mampu menjamin keselamatan sukarelawan sambil menyeka air matanya.. [sedih!]

Dan paling tak boleh tahan, bila ada seorang staff tempat saya praktikal tiba-tiba boleh cakap macam nie kat saya:

"Haaaa. Korang tak kahwin lagi kan. Cepat kahwin. Kiamat 2012. Tengok Jepun.. Dah musnah dah!"

Haishhhhh... Awak tu saper nak cakap macam tu kan. Semua tu kuasa ALLAH. Buat apa terlalu percaya pada sebuah cerita dan kata-kata karut puak tertentu mengenai ramalan hari kiamat. Kalau DIA kata hari nie, maka hari nielah. Tak der tangguh esok lusa ke ape. Kita ni sebagai hambanya kenalah sentiasa beringat yang kita ni cuma menumpang teduh di bumi bertuah nie. Wajib taat pada Yang Esa sebab kalau tanpa DIA kita takkan ada di muka bumi ni tauuuu.. Ingat tuuuuuuuu...

Tutup pasal Jepun sekejap..Nie nak cerita pasal fenomena baru-baru nie. Saya rasa bukan saya sorang jerlah yang alami. Hampir kesemua pengguna laman sosial nie mengalami perkara yang sama. Maka bertebaranlah pelbagai spekulasi berkaitan fenomena hangat nie.

Apenye saya merepek panjang lebar nie kan?? Okeyh.. Cuba bukan FACEBOOK korang. Korang rase facebook korang lembap tak?????? Loading lama tak??? Upload gambar lama tak??  Uuissssshhh!! Tak payah cakaplah. Dahlah broadband problem, tambah pulak facebook wat hal. Makin berganda-ganda lembapnye!

Lepas tu khabar angin seperti ini pun tersebar meluas:


Saya memang tak peduli mesej macam nie. Nak delete, deletelah. Saya pun rasa macam tak der hati nak guna facebook ni lagi. Menyakitkan hati pun ade dengan situasinya yang sekarang. Mark Zurker*** [ tak tau eja nama dia!] ni pun satu. Nak tutup, tutup jerlah. Tak payah buat khabar angin macam nie. Wat bengkek hati jer tahuuuu??????!!!!

Tak mahu ambik kisah pasal facebook dah. Lepas ni mahu aktif di blog dan twitter sahaja.. Twitter??? Sudah lupa password. So buat baru jerlah.. Hak3!!! 


Penulis Malas Yang Penuh Cinta dan Cita-cita itu SAYA....


P/s: Kalau rase ade keinginan nak add twitter, tunggu yer. Nanti saya buat. hehehehe.. Macam artis pulak haku nie!

8 comments:

pw3nCeSs appLe said...

alaaaa...npe rmai sgt suke lupe psswrd acc twitter niey ??
saba jelaa -__-'

btw..im still afraid to open my fb..siyes fobiaaaa!!! >_<

Adzriel AB said...

lately fb memang slow.. tapi dah tak kisah sgt sejak melayan blog ni.

Nurul Mazni said...

pw3nCeSs appLe : fobia bukak facebook?? Naper, naper dan kenaper???

Nurul Mazni said...

Adzriel AB : betul tu.. sy pun mcm dah tak kisah. lantak ko lah facebook. tak der ko, blog aku pun ade.. hahahah

pw3nCeSs appLe said...

u know why kan syg..fobia tgk status yg ley wat sye tercabut jntung..haha
nseb bek fb tgh lmbab ea skrg ? so lg laaa xnk bukak! =p

*btw sye dh enable my blog so u can follow..tp kalo dh bce diam2 je taw..shhh! :D

Nurul Mazni said...

pw3nCeSs appLe: owh..itu puncanye yer.. baru paham. hehehehe.. maz pun dah jadi malaz mau bukak. sakit hati!

ye ker?? berita baik nie. Okeyh~ Mau bukak skang! Lepas ni boleyh promote blog alya pulak. kan3???

pw3nCeSs appLe said...

laaaa..maz skt hati knpe pulakk ??
ad probs kt fb ke? woot2!! nk korek neyh..haha

weyyy!!! xmola promote!!
org lg nk private kn blog..aduyaii maz nieyy..

BeYLa! said...

Tu laa sume nyeh sbab lepas Jepun gempa bumi. tenet jadi slow. fed up je.huhu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...