June 2, 2009

Menyanyi @ Jadi Penyanyi????

Sem lepas masa kat kolej,tak ingt tarikhnyer biler tapi b4 cuti sem, aku der msuk pertandingn karoke.
Peringkat awl pertandingan tu aku bwk lagu Elyana-Bukannya Satelit.




Itu pun aku puas fikir nak bwk lagu per sebb aku teringin nak buat kelainan sikit coz aku peminat Siti Nurhaliza.
asyik bawk lagu siti mesti orang cam boring..dan lagi suara aku ni banyak dipengaruhi oleh suara siti..
buatnyer masa daftar untuk pertandingan ni, aku adalah orang 1st yang daftar...
N masa pertandingn tu jugak, aku adalah orang 1st yang nyanyi..
aku tak puas hati btul..naper tak wat undian..baru adil..
lagipun aku tak suke jadi yang pertama, sebab aku nak tengok peserta2 lain nyer performance...

masa bwk lagu tu, aku nyanyi sungguh2..bwk props lagi cm kertas ngan frame gmbar..
sebb aku mati2 ingat tu peringkat final...
then, habis persembahan aku msuk lah persembahan peserta2 lain...
ada yang bwk gitar n alatan lain, ada gak yg guna cd yang penganjur sediakan...

Tapi apa yang jadi, cd2 yang disediakan banyak yang ada problems..
disebbkan itulah aku tak guna cd2 yg diorang sediakan...
actually, b4 aku bwk lagu bukannya satelit tu aku nak bwk lagu Destiny-Misha omar..
Tapi tak lama lepas tu team produksi kol kata lagu yg aku tulis tu tak der dlm simpanan diaorang..
so, aku ckp aku tukar lagu...
dan akhirnya pada mlm tu aku bwk lagu Elyana..Lgu yg aku rasakan paling selamat walaupun tak menguji kehebatan vokal aku langsung.
ada beberapa peserta tu, cd tersekat smpai dia terpaksa tukar lagu..
tengok cam dah semangt, last2 jadi cm tulak..
ada tu pulak bawk lagu yang tak kena dengan vokal sendiri coz akhirnya mendera suara sendiri..
coz dia pksa suara dia untuk kuar.
last2, suara dia yg serak...
tapi mlm tu aku tak tengok sume menyanyi coz aku dah letih dan lagi aku tak mkn..
so, aku tingglkan pertandingan tu untuk g bli mkn..
owh!baru ingat, mlm tu gak ada solat hajat untuk peperiksaan..tpi sib baik pertandingan tu start lambat so tak ggu solat hajat..

benda tu start before peperiksaan..tak silap aku masa study break..
study break aku 2 minggu..
so, after dat aku dapat panggilan telephone yang nama aku disenarai pendek untuk peringkat final..
Pergh...!!!gilak ar...
aku nak bwk lagu per pulak..
fikir punyer fikir, aku bwk gak lagu siti nurhaliza-badarsila...
kwn aku yang bgi aku vokal dia lagi terer dari aku tak berani nak bwk lagu bdarsila..
tapi aku bwk..hehehe...nak uji vokal n wat kelainan sket coz aku percya mlm tu mesti tak ramai yang bwk lagu mcm tu...

before mlm tu, aku asyik berlatih jer..dengar2 kata kena ingt lirik..
lagi wat aku takut..coz lgu badarsila tu bukannyer senang..susah!
liriknyer banyak...aku berlatih sehari b4 pertandingn n esoknyer tu, hari sabtu, awl2 pagi aku dah gerak balik kolej..
Kolej dekat jer ngan umah aku.
balik2 aku tak terus singgah hostel, tapi aku g giant, cari baju untuk mlm tu..
aku sanggup habiskan RM180 untuk sepasang baju kurung oren tu...
hahah..!aku memang cm tu..

petang tu aku berlatih g ngan kak zaira. housemate aku yang paling senior...
nasib baik dia sudi tadahkan telinga dia dengar suara aku...sorylah no pics of her..coz sumer yg ada ni censored..heheh...

dia ada tegur gak suara aku..
dia kata lenggok suara aku seiras siti..
so,dia minta aku ubah sket...
aku berlatih ngan dia smpailah pkul baper tah..
Thankz kak zaira coz sudi dengar suara maz!!
syang kamoo!!

mlm tu pun tiba.aku sarung baju oren tu ngan pakai sandal biasa dlu..
tak mo pakai higheels lagi..takut patah..coz dwan tu jauh..
so, aku plih naik teksi.. coz malz nak menapak..
smpai kat situ, diorang suh undi..
tau tak aku dapat no baper????

aku dapt no 1 lagi..aku ckp lah aku nak tukar..
tapi diorang tak bagi..
aku msuk dewan tu n duduk ngan muka sebal..
skit hati jer!!
tapi tak per..aku kan wat yang terbaik..
rupa dewan tu mcm nie....




so, kwn2 yang terlibat memang ramai..tapi yang ambik gambr dgn aku ada beberapa jer...


ni alya...nyanyi lgu siti gak..

mlm tu memang habis lmbat giler ah..
tak pyah citer pkul baper th kitaorang balik coz ada persembahan teater dari budak2 subjek drama...
keputusan pertandingan pulak yer...erm...aku tak menang pun...
takat dapat saguhati jer..
tapi aku puas hati..coz ni aku dah lma sangt tak menyanyi..
so rasa gian..
hahah..

sebenarnye..aku nak tanya..
Korang rasa kalau aku pilih bidang ni sebagai salah satu sumber pendapatan aku, apa pendapat korang???
adakah ok??
tapi aku memang ada cari platform untuk kembangkan bakat nie..
tak taulah jadi ker tak...

Kwn baik aku pulak, akmar teringin nak jadi peragawati @ model....
aku suh dia msuk dewi remaja, tapi malu2 pulak...




apapun yang ko lakukan akmar, ko memang ada bakat..
rupe pun oki..sume oklah...
gud luck dear..
rindu kamoo...

ckuplah smpai sini kot..
daa~~~

2 comments:

syafiq said...

Korang rasa kalau aku pilih bidang ni sebagai salah satu sumber pendapatan aku, apa pendapat korang???

Tetiba plak nak bagi pendapat..hehe
Bole xjd masalah, tp kene cari lagu yg betul2 bole hit la...lg satu hati dn spirit kene kuat..xleh mudah nangis sbb kerjaya seni ni byk cabaran...sedangkan Dato ct pun dpt cabaran...=)
tp make sure kene cari manager yg berkaliber dn byk idea la...
tp jgn buat satu keje je, kene de site nyer..bukak sekolah vokal ke, salon ke, atau klas tarian...baru leh maju..

jd Tauke Karoke pun bole pe...leh nyanyi hari2..hehe

FiRsYa MeLisSa said...

hehhee..
tengs lah bagi komen yer...
tak slh jadikan sumber pendapatan..
tapi kena mind business sket..
benda ni bukan leh jamin kita kan??
takkan smpai tua jer nak nyanyi..
btul tak???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...