May 24, 2010

Baby Sitter Diary-First Day




Huargghhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lepas-lepas Subuh jer, dah dengar dah suara budak kecik ni dok panggil orang..
Mikael Ziqri atau lebih mesra dipanggil Mika oleh parents nyer, duduk dalam kerusi [sy tak tau nama benda tu] dan tengah tengok tv... Tapi suara dia yang nyaring tu, membuatkan saya terus tak tidur lepas Subuh.


Main-main dengan dia dulu.... Buat dia tergelak..
Owh!!dia sangat chumel time gelak...
Tak boleh duduk diam langsung..


Kaki asyik dok tendang-tendang [tak sbar nk jln agaknyer]
Mulut dia pulak paling bising di waktu pagi. Sampaikan perhatian saya ke katil terus beralih ke dia.


Paling susah mengenai Mika adalah, TIDURKAN DIA!!
Puas jugak saya tepuk dia, tapi dia asyik tergeliat-geliat sampaikan puting di mulut tertanggallah..
Mata tetap buntang..sy pulak yg letih tengok dia tak mau tido.
Daddy Mika kata, "Nak dia tido, kena letak kepala dia kat bahagian dada, tepuk-tepuk, senyaplah dia".


Saya pun apa lagi, cubalah...
Puas tepuk, mata Mika tetap buntang. Sudah!!! Tak menjadi nie.
Terpaksa cuba cara lain..
Letak balik dalam kerusi yg Mika selalu duduk, tepuk-tepuk, last-last sy yang tertidur kat sebelah dia..
HAHHAHAHAHA....
Sepanjang saya nk tidokan dia tu, dia asyik merengek.. Pelik jugak nie...
Tak terfikir pulak yg dia rupanye tengah membuang..
Nenek sy yang arif, terus minta sy letak dia kat tempat "change diapers" Mika.
RUPA-RUPANYA!!! Mika yak-yak [bahasa budak kecik] tadi..ngeeeee
Patutlah tak mo tidur.
Dah bersih kan dia, letak Mika dalam tempat tido dia, then buaikan..
Puaslah saya nyanyi macam-macam lagu zikir....
Akhirnya tertido jugak sekitar pukul 9a.m.


Biler dia tdo, sy pun apa lagi...............cepat-cepat masuk bilik sambung tido yang tertangguh.
BAHAGIANYA dapat sambung tido yang tertangguh.. :)
Tapi 1 jam lepas tu, sy dengar suara dia menangis...
Sampai tersedak-sedak dia menangis..
Sikit pun saya tak pedulikan dia. [sorylah mika...akak ngantuk lh]


SEDIKIT MENGENAI MIKAEL ZIQRI YG SAYA BELAJAR HARI NI:
1. Tidurkan Mika cara paling berkesan adalah dengan meletakkan kepala dia di bahagian dada, n SURE dia akan tido dengan cepat!!


*Susu time~~

*Dun noe what to do eyh, Mika??Look at the camera!!



*Playing time for Mika.. Sy menari chicken dance..Dia suke!!



okelah~~smpai sini jer diari baby sitter sy selama seminggu.
sambung esok untuk hari kedua pulak.. :)
x0x0~
Lots of LOVE from FIRSYA MELISSA

2 comments:

nabilah_2908 said...

Mika ni siapa...adik eh..?

jom ke APA KATA HATI pulak,
MY MOM AND POLYP

FiRsYa MeLisSa said...

nabilah-2908: Ini bukan adik sy lh syg...Kezen sy jer~oke2..im coming~thx!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...