January 27, 2012

Tutorial Editing Software Meitu Xiu


Assalammualaikum..

-Korang nak tak ade mata besar tanpa perlu beli contact lens mahal-mahal??

-Nak nampak kulit flawless walaupun sebenarnye kulit korang tak flawless tanpa perlu pakai mekap?

- Nak gambar nampak awesome giler???

Kalau korang antara mereka yang kat atas nie, korang patot try nie.. Tapi before maz teruskan lagi, meyh maz tunjuk gambar dulu.




Amacam??? Tertarik tak?? Mata dolly-dolly gitu kan?? 

Korang fikir maz pakai software ape???

PHOTOSHOP??

Memang sampai ke sudah tak siap.. Tak dapat nak edit bebanyak gini.. Nak tengok gambar sebelom editing tak??? Kulit maz tak flawless.. Pipi maz tak kurus cam tu hokeyhhh.. Mata pun tak boooolat cenggitu.


Tetiba jer transform!!! Fuh3!!!

Software ni memang best.. Tapi masalahnya adelah software ini bukan berbahasa inggeris.. Apatah lagi berbahasa melayu.. Tetapi dalam tulisan cina.. Adekah anda memahaminya?? Sebab maz tak paham.. Nak google translate satu-satu memang tak lah kan...

Firstly, korang kene install software ni dekat SINI..

[dah habis besar dah font nie.. Sila tekan perkataan SINI kat atas tu untuk install software]

Lepas dah install... Baru korang boleh guna.. Siyes memang tak paham kan.. Tapi saper biase install software dalam laptop, mesti biase nak tekan butang mana.. 


-Ni adalah paparan pertama yang korang akan nampak.. Kalau kurang jelas tulisan, tekan untuk membesar yer.. 

Lepas tekan butang warna kuning tu, akan keluar window untuk korang pilih gambar.. Pilih jer mana-mana gambar yang korang nak edit.. So, maz pilih gambar yang bawah nie.


-Tekan bar no 2 untuk mula editing.


-First sekali, korang akan nampak benda nie.. Maz andaikan benda nie macam bedak compact.. Contoh gambar korang memang naked face.. Tak pakai mekap langsung, editing ni sesuai untuk cerahkan kulit dan bagi muka nampak berseri sikit...


-Maz dah cerahkan kulit.. nampak perbezaannya dengan yang atas tu?? 
Kemudiannnn...


-Untuk licinkan kulit dan hilangkan segala noda kat muka.. Tekan yang sidebar number 2 tu.. 
Pilih saiz brush dan pilih jugak intensity untuk blurkan noda-noda dimuka.. Lagi terok keadaan muka, lagi besar intensity yang diperlukan..


-Yang ni best.. Untuk mereka yang ada pipi tembam macam maz contohnya.. Pilih button nie.. Dan adjust bahagian mana yang korang nak kuruskan.. Buat ikut suke hati lah.. hihihi


- hilangkan jugak lebam bawah mata korang.. Baru nampak berseri sikit.


 -Lepas tu tibalah mase untuk besarkan mata korang.. Haaaaaaa! Part ni best.. Besarkan mata korang sebesar mana korang nak.. Terpulang pada taste masing-masing.. 



-Kalau nak tambah contact lens pun boleh jugak.. part ni agak susah sket.. Sebab mata kita bukan bulat-bulat macam lens tu.. Tapi letak jer.. Nanti boleh edit balik.. Tutup dengan fake lashes dan eyeshadow editing... hahahaha


-Dah siap tu, pakai eyeshadow pulak.. Pilih eyeshadow mana yang korang berkenan.. Tak kisah warna apa pun.. Glitter, arabian ker.. Asalkan cantik bila letak kat mata korang.


-fake lashes.. Pilih fake lashes untuk atas dan mata bawah.. Nak nampak cam rozita che wan ker.. Siti nurhaliza ker.. Suke hati.. adjustlah sikit tebal dan jugak saiz yer..


-Jangan lupa pakaikan bibir lipstick.. Lebih kurang cam merahkan bibir korang jugaklah.. Pilih warna apa sahaja.. 


- Dah pakai lipstick, pakai blusher pulak.. Pilih warna dan adjust saiz dan jugak brightness dia tu.. Yang penting sedap mata memandang..



- tambah tattoo.. Ni terpulang pada masing-masing.. Tak mo tambah pun tak per kot.. 


-Dah siap mekap, edit effect gambar pulak. Pilih editing effect mane yang korang suke.. 

Bila nak save tu tak tau nak tekan mana kan.. Carik gambar nie:


Pilih nak save kat mana.. dan tekan butang warna hijau tu.. Settle.. hasilnye??? Tengok gambar bawah nie:



So rase-rase boleh buat tak?? Senang jer.. Kate kunci kat sini, pilih ikut sedap mata memandang... Jangan sampai jadi badut bergerak dah lah yer..  Lagi satu, bila pilih gambar... pilih yang CLOSE UP dan TERANG macam gambar maz nie.. Sebabnya senang nak edit. 

Kalau ade yang kurang paham, google translate je lah yer... hehehehehe.. Gud luck n selamat mencuba... 

12 comments:

Cik Tomato said...

Aiyakkkk ! baru nak buat tuto juga tapi kak maz dah buat dulu . It's ok lah ..

You look so adorable dear . Hehe ♥

Anonymous said...

haha....thousandd likess lar ...

Fiza Noor said...

kawaii!

fiza said...

wahh..cantek2..^^

Why Farouk said...

awoookkkkk.. sy x terer la nak buat edit2 camni.. tapi tapi tapi,mmg nice sgt2!

Bilik Hijau said...

memang suka edit2 cam ni ... tapi bahasa cina la plak ... nice editing la ...

Maya Lisa said...

waaaaaaaaaaaa ! cantikkkkkkkkk !

tieha ismail said...

mak aih...hebatlaa....

Reensyarinie said...

waaa best nk try lah.tq cik maz

azlizaASRI said...

bru tauu .. mcm best jeee . mesti try ^^

☺ CikNurin Irdina ♡♥ said...

takde virus ke?

Retrovit ID said...

Thanks for review, it was excellent and very informative.
thank you :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...