June 8, 2010

Speaker Ko, Bukan Speaker Aku!

ASSALAMUALAIKUM!!!
Selamat Petang~
Anahaseyo~~!!


Ni nak tanya sketlah... Apa pendapat korang tentang hidup berjiran di kawasan perumahan korang??
Korang selesa sepanjang berapa lama korang duduk situ?? Well, saya selesa jer duduk kat kawasan perumahan nie walaupun saya bukan jenis selalu kuar borak2 dengan jiran... Sebab jiran2 saya tak der anak perempuan sebaya saya n kebanyakan mereka mak cik2.. hehehe

Kawan-kawan masa kecik saya pun kebanyakannya lelaki.. Dari flat pekeliling yg dekat dengan LRT Titiwangsa tu[skang dah tak der..nk roboh dah] sampailah ke perumahan polis Sungai Besi ni, kawan-kawan saya kebanyakannya lelaki.. Yang paling saya rapat adalah anak-anak jiran depan rumah saya.. 



Dulu tak kisah pun keluar masuk rumah dia.. Tapi sekarang bila dah besar, masing2 tahu malu.. Dah jarang bertegur sapa. Kalau jumpa pun sekadar senyum jerlah.. Rindu kan masa kecik2?? Main basikal sama-sama..  Pergi sana sini sama2.. seronoknye time kecik2!!!! [ i miss my old time with them..lalala~~]


Bukan tu jer yang saya nak cerita, tapi ada satu perkara yang kadang-kadang buat saya tak selesa dduk berjiran ni.. Rasa macam tak der jiran lagi bagus. [boleyh ker cm tu, cm tak best jer]
Sikap jiran kita ni adakalanya tak reti nak hormat orang lain... 


Kenapa saya cakap macam tu?? Tadi saya tengah dengar lagu kat lappy sambil on9.. Tiba-tiba tah mana datang bunyi speaker tah. Punyalah kuat macam dia sorang jer yang ada speaker kat dalam kawasan perumahan nie. Tak kisahlah kalau rumah ko sebijik2, banglo ker, ko nak pasang speaker kuat mana pun tak per. Yang pekak pun telinga ko.. Ni tak~Macam tak reti hormat.. Bukak lagu kuat2, dah tu siap pakai speaker lagi.. 


Lagu kalau lagu-lagu nasyid or zikir sedap gak nak dengar. Ni tah lagu metal mana ko cekau, lagu rock mana tah.. Serabut!!! Nak dengar, ko pasang mp3, pastu pasang earphone, cucuk kat telinga ko sorang. Senang! Kalau nak kata dia test speaker pun, apa before diz tak pernah test ker?? Kalau test pun tak payahlah test lama2 kan??


Saya tak derlah kata semua jiran saya macam tu, or jiran2 korang macam tu. Tapi saya percaya ada segelintirnya macam tu kan?? N korang sendiri pernah alami. Betul??? Saya tau saper jiran saya tu yang perangainya tak semenggah tu.. N dari dulu pun anak-anak diorang ni selalu jer wat darah saya mendidih. 


Geram sangat tadi, saya jeritlah kat tingkap, "Memekaklah!!!" Ingat nak smbung lagi "Ingat ko sorang ada speaker".. Tapi tak perlah~ Malaz nak panjang hal. Dia dengar ke tak dengar, peduli. Yang penting saya puas hati dapat jerit..!! Lalala~~~

*Adalah cam ni kan muka saya tension..Chumel tak?? :P

Little Love Always: FIRSYA MELISSA
*yang last tu sy merepek

P/s: Sebelum terlupa, jomlah join entry saya nie, Soal+Jawab.. ada hadiah tau~ Cepat2!!

4 comments:

~cik tiram~ said...

hee..ade sekali konsert af tau,abah psg speaker r.agak kuat.pastu kene sound ngan jiran dpn uma sbb dier ade bby nak tido.huhu..
pdn muke abah.haha...:D

Kazaztan Team said...

ada jiran yg tak reti buang smph dlm tong sampah...mmg ler die buang dlm ksn die..tp bila angin tiup kdg2 smpi ke rumah kami juga...huhh..

fndrocka said...

itu belum kes jiran kaki karaoke kat rumah..sora sumbang tapi bajet siti nurhaliza.kui3

Latest Entri : Remy Ishak sebuah gitar akustiki

FiRsYa MeLisSa said...

seee...sumer pun ada prob sendiri kan??
itulah..kadang2 hidup berjiran ni pun bukan menyenangkan..tu belum lagi jiran yg suke jaga tepi kain org..huh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...