May 30, 2010

Mana Disiplin Rakyat Kita???

*Gambar pinjam kat Pak Cik Google..Hanya sekadar hiasan. :)

Mesti korang paham sendiri kan tajuk entry saya nie??
Geram betul saya bila masih ada rakyat Malaysia macam tak reti-reti nak disiplinkan diri sendiri..
Bukanlah saya kata SEMUA rakyat negara ni tak disiplin...



Tapi segelintir mereka inilah yang mencemarkan nama negara sendiri..

Apa yang saya dok bebel kat atas ni ada kaitan dengan kejadian yang baru jer berlaku kat saya beberapa jam yang lepas..
Masa tu saya pergi Tesco dekat Seremban 2 and nak beli Oreo McFlurry kat stall luar dari McD.... Memang time tu ramai orang yang beratur dan saya orang keempat dari kaunter..
Tak sabar sangat nak rasa Oreo McFlurry fav saya tu!!
Slurpppp!! Terliur dah tengok gambar yang diiklankan...
grrr...Cepatlah buat kerja tu...
Bukan saya tak sabar, tapi saya tak berapa paham, kenapa McD tak tambah orang yang keje kat stall tu kepada dua orang supaya keje jadi lagi smooth??
Ni tak, dialah tukang isi aiskrim, tukang letak coklat, cashier pun dia...
Kesian pun ada...Dahlah panas kat luar~~

Biler orang depan saya tengah membuat belian diorang, saya ternampaklah untie india ni dengan cucu-cucu or maybe anak-anak kecil dia.. [tapi saya rasa itu cucu dia kot.. :)
Dia bukan buta, tak nampak barisan orang yang beratur, yang panjang sampai kebelakang...
Dan saya tau dia bukan tak tau yang dia kena beratur sebab dia ada cakap kat cucu dia, "bla bla bla line up"
Saya dengar line up jer..yg lain tak dengar~~
Tiba turn saya nak buat order, untie tu dulu dah place order dia..
Wargggghhhh!!! Geramnya~~!!
Rasa nak cakap jer kat untie tu...
"saya punyerlah beratur lama..untie senang2 datang terus buat order..."
Tapi kelemahan saya nie, saya tak mampu nak cakap macam tu.. Nasib baik budak kaunter tu perasan muka saya dah berubah, terus dia tanya order saya after ambik order untie tu...

BUTTTTTTTTTTTT!!!!!!!!!!!!!!!!
Before that, tengah nak bayar order saya tu, ada pulak sorang mak cik melayu ni datang di antara saya dan untie india tu and terus pilih-pilih ais krim yang dia nak~~
What a bad attitude!!!
Time tu saya betul-betul nak bukak mulut dah cakap kat mak cik melayu tu..
Tapi saya tahan... Takut ayat yang keluar dari mulut saya nanti terlalu menyakitkan hati... Grrrrr!! Geram betul bila tak dapat nak cakap apa yang kita nak cakap sangat-sangat..

Saya kalih kanan dan belakang saya, ramai yang beratur dan menanti untuk order... Tapi semua macam tak puas hati dengan mak cik tu..
Lagi pun, mak cik tu bukannya sorang-sorang..
Dia sekali dengan anak perempuan dia yang saya kira cukup besar untuk tegur mak dia pasal kelakuan tidak "bersopan" dia tu~~
Tapi muka budak perempuan tu macam muka mintak SELIPAR lah~~~ Innocent macam tak bersalah pulak kannnnnnnnnnnnnnnnnnnn.....
What the fish!!!

Dalam dunia nie, kita memang kena hormat satu sama lain.. Bila sorang itu hormat ssorang lagi, maka orang itu juga akan hormat dia.. Saya juga menghormati warga-warga tua ini.. Baik kecik, besar, tua, muda, masing-masing kena hormat satu sama lain.. Tapi bila kita sendiri TAK HORMAT orang, macam mana orang nak hormat kita????

Macam tu lah situasinya... Orang hormat mak cik tu, tapi mak cik tu?? Dia hormat orang muda macam kami nie???
Kalau orang tua sendiri tak dapat bagi contoh yang baik pada anak-anak, generasi muda.............Jangan salahkan generasi muda bila mereka tak ada sikap-sikap positif and disiplin dalam diri.

Fikir-fikirkanlah~~~
You know what you do, whether it brings good or bad for others.

Little Love Always: FIRSYA MELISSA

8 comments:

Iffz Shizz said...

Saya banyak kali sound orang yang suka potong ni. cakap lah "Excuse Me, saya dah lama beratur kat sini ye." dengan muka ketat. pasti dia tak potong. Tak pun cakap lah "pakcik, respek sikit dgn org yg dah lama beratur kat sini. manners takde ke?"

buat selamber sudah. bagi dia malu sikit. itu ke yg dia nak tunjuk dkt anak2 dia. patutlah budak2 skrg mmg tak sopan kan.

FiRsYa MeLisSa said...

Iffz Shizz: tu sebb awak berani~~
tapi saya ni agak kureng sket nak tegur org..
juz pandai buat muka jer..
hehee..baguslh awak leh tegur kan..

tulah..kta nk salahkan saper kalau budak2 skang tak bersopan n berdisiplin??

nisa said...

hohoh..kalo saya di tempat awak, memg dah kena tarbiyah dh dgn saya, sya pernah sound satu auntie ni, hello.. hav u seen how much people line up now? r u blind or pretend to be blind?hmm..berani lawan?xde nilai sivik langsung!pernah jugak kene ptong line dgn satu datin(datin ler kot kalo beria sngat x tanggal mata belalang hitam dalam MCD, saya ckp mcm ni..auntie, boleh respect x org yg dh lme beratur(cakap msti dgn sora yg kuat, supaya dia tau brfikir sket apa yg dia buat salah.,huh!)

FiRsYa MeLisSa said...

Nisa: giler kentang nisa.. Biler lah saya nk dapat semangat cm awk nie kan??
hehehe..
btw, saya pernah kena cm nie time kat genting..ada satu family, saya rasa dari India or pakistan sebb diorang ckp hindustan..
Suke suki diaorang jer ptong line org..
Tapi sy ngan kawan2 berani cakap belakang jerlah..
nk tgur tak berani..
Hope sy dapat jadi cm awak~yeah!!!

bambam =.= said...

isyhh
kurangg sopannn !
xpyy pena jadik at adek pe
adek sound balik ,
haha ,
kuang haja en adek nyhh ?
xdk sivik uad kije2 uhh muaaa
ilek kaka !
cool shudaaa !

FiRsYa MeLisSa said...

bambam: akak tak rasa pun tu kuang hajo..
depend cara kita tegur lah..
tapi sepatutnye diorang tau benda niee kan...
bukan nyer tengok org dah line up, tapi wat tak tau jer~
mmg perangai tahap letak kat lutut punyerlah..
hihihi..

rossoneri said...

kadang2 tu lemah nak cakap kat orang tua2 nih, haish..kalau budak2 memang bagi pelembang je terus

FiRsYa MeLisSa said...

mmg pun..lemah semacam jer..
sebb org tua kan..rasa tak sgup jer~
huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...