January 26, 2014

Resipi Kek Marie Cheese Paling Senang!



Assalammualaikum...

Entry kali ni maz nak kongsi dengan korang resipi.

Saper kat sini yang suke dengan cheese?

Dan siapa yang kat sini suka kek?

Cheese dan kek memang tak boleh lari. Banyak orang guna cheese sebagai topping dan juga krim untuk kek. So kali ni maz nak kongsikan resipi KEK MARIE CHEESE yang super senang nak buat!

Biasa kalau beli kek nie kat luar, satu bekas kecik pun sampai RM6. fuh! terkejut time nak bayar. Padahal bahan tak derlah apa sangat. 

Sebab bila kita pergi beli barang, harganya tak derlah sampai cenggitu. Tapi yerlah. Kene fikir jugak kos-kos lainnye tu kan. So pahamlah kenapa penjual letak harga banyak tu.

Tak nak membebel panjang sangat. Ni maz nak bagi resipi. 


Resipi ni pun sebenarnya ambik dari blog seorang blogger jugak.  Maz tak tukar apa-apa pun. Ini blognya:



Thank u sis sudi kongsi resipi...


Jadi dengan resipi yang sama, maz buat kek marie cheese. Sorry tak der gambar bahan. Sebab terlupa nak snap.




BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN

1. Biskut marie original flavor & Biskut Marie Chocolate Flavor

2. 250 ml Whipping Cream -ready to topping cream (brand Value Pride)
Jangan salah beli. Sebaiknya beli ready to topping cream nie sebab terjadi kat maz salah beli. Bila pukul kembang sangat whipping cream tak jadi kembang, tapi nampak bahannya terpisah. Susu dengan buttermilk yang akan jadi warna kuning2. Kalau pernah jadi kat korang, lepas ni ingat beli ready to topping cream yer.

3. 250g Tatura Cream Cheese (maz beli kat giant)

4. 250ml Susu Pekat (marigold, F&N....bla...bla... apa-apa brand pun boleh)

5. Baking paper (tak beli pun tak per)


CARA-CARANYA

1. Putar sehingga kembang whipping cream. Cukup kembang sampai bila terbalikkan bekas, dia tak terjatuh.

2. Putar cream cheese bersama susu pekat sehingga sebati.

3. Campurkan bahan 1 & 2 tadi dan putar lagi sehingga sebati.

4. Isi tupperware dengan selapis biskus marie original flavor.. Then lapis pulak cream cheese tadi.. Lepas dah lapis cream cheese, letak pulak biskut marie chocolate flavor then lapiskan pulak cream cheese diatasnya. Ulang langkah ini sampailah cream cheese habis. Bahagian atas mesti dihabisi dengan cream cheese.

5. Hancurkan biskut marie chocolate flavor dan taburkan di atas kek.

6. boleh hiaskan dengan parutan cheddar cheese di atas kek

7. Simpan di dalam peti ais. Tunggu dalam 1-2 jam. Dan ready untuk dihidang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...